Ruszyła kolejna, trzecia już edycja akcji edukacyjnej KARTON ZAMIAST KONSERWANTÓW, której celem jest szerzenie wiedzy na temat opakowań kartonowych, dzięki którym możemy cieszyć się napojami bez dodatku konserwantów. W tej edycji organizatorzy kampanii zwracają szczególną uwagę na odżywianie najmłodszych i pokazują jak w codziennej diecie dziecka unikać szkodliwych konserwantów.
Konserwanty = dłuższy termin przydatności do spożycia + ryzyko wystąpienia alergii pokarmowych u dziecka
Dodawanie konserwantów w postaci syntetycznej do produktów spożywczych to powszechnie stosowana metoda służąca wydłużaniu terminu przydatności żywności do spożycia. Mimo, że konserwanty dodawane są do produktów spożywczych w dawkach, które nie są szkodliwe dla organizmu, to kontrolowanie ilości konserwantów, jakie na co dzień spożywamy we wszystkich produktach spożywczych, jest bardzo trudne. Potrzebna jest do tego szeroka wiedza z zakresu odżywiania i dopuszczalnych dziennych dawek poszczególnych konserwantów, przekroczenie których skutkuje często alergiami pokarmowymi i innymi niepożądanymi reakcjami organizmu. Na szkodliwe działanie środków konserwujących narażone są bardziej dzieci i to właśnie u najmłodszych najczęściej pojawiają się alergie pokarmowe i inne dolegliwości wywołane działaniem konserwantów. Najbardziej alergogenne konserwanty to kwas benzoesowy (E210), benzoesan sodu (E211), potasu (E212) i wapnia (E213). Ponadto, dla dzieci z astmą niebezpieczne mogą być również takie substancje jak dwutlenek siarki (E220), siarczyn sodu (E 221), wodorosiarczyn sodu (E222), pirosiarczyn sodu (E223), potasu (E224), siarczyn wapnia (E226), wodorosiarczyn wapnia (E227) czy potasu (E228). Warto zatem ograniczać konsumpcję żywności z dodatkiem konserwantów do minimum i wykorzystywać każde rozwiązanie, które pozwala na dostarczenie sobie i dziecku pełnowartościowych posiłków, bez konieczności spożywania sztucznych substancji.
Karton + odpowiednie warunki pakowania = dłuższy termin przydatności do spożycia bez konieczności dodawania konserwantów
Jednym z takich rozwiązań, które pozwala delektować się napojami bez konserwantów, jest wielowarstwowe opakowanie kartonowe produkowane przez firmę Tetra Pak. Poszczególne warstwy kartonu mają różne właściwości ochronne i zabezpieczają napoje przed wnikaniem drobnoustrojów, tlenu, światła i obcych zapachów – wyjaśnia Sylwia Łoniewska, Category Executive Beverage & Food Products w Tetra Pak. Połączenie unikalnych cech opakowania kartonowego z pasteryzacją i odpowiednimi – aseptycznymi – warunkami pakowania, zapewnia świeżość sokom, napojom, mleku bez konieczności dodawania konserwantów. Dlatego mówimy, że Tetra Pak chroni to, co dobre. Warto podkreślić, że pasteryzacja jest procesem całkowicie bezpiecznym dla żywności i polega na oddziaływaniu na produkty spożywcze podwyższoną temperaturą. Pomaga to zniszczyć bądź zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i ich wartości odżywczych. Formą pasteryzacji jest stosowane od wielu lat domowe wekowanie przetworów.
Zdrowa dieta = zdrowe dziecko
Każdy rodzic pragnie zapewnić swojemu dziecku najlepsze warunki do prawidłowego rozwoju i uchronić je przed przykrymi dolegliwościami czy chorobami. Niestety, wielu rodziców nie wie jak przekonać kilkulatka do zjedzenia pełnowartościowego dania i w konsekwencji tego, często ulega jego prośbom o kolejną słodką przekąskę. Tymczasem, tylko właściwie zbilansowane posiłki sprawią, że dziecko będzie dobrze odżywione, odporne na działanie wirusów i pełne energii, co w przyszłości pozwoli mu to uniknąć wielu schorzeń, otyłości czy alergii. Niestety, zdrowa żywność to nie jest to, co dzieciaki lubią najbardziej… Dlatego tak ważne jest wyrabianie prawidłowych nawyków od najmłodszych lat. Wielu rodziców zapomina o tym, że ich pociechy są uważnymi obserwatorami i dlatego wielkie znaczenie
w kształtowaniu gustów najmłodszych mają nawyki osób z ich najbliższego otoczenia. Jeśli mama i tata, czyli największe autorytety w życiu kilkulatków, zajadają się kolorowymi warzywami, to mały naśladowca chętnie po nie sięgnie, aby poczuć się „dorosłym”. Należy też pamiętać o tym, że dzieci poznając nowe smaki mogą negatywnie reagować zarówno na słone paluszki, jak i na warzywa, i dlatego w dużej mierze to od pomysłowości rodziców zależy, czy polubią tłuste chipsy czy np. ogórki. Warto też korzystać z nowoczesnych rozwiązań, pomagających dostarczyć dziecku niezbędnej dawki witamin, minerałów
i węglowodanów w atrakcyjnej dla niego formie. Kartonik soku stanowi pełnowartościową porcję witamin i składników mineralnych, i dlatego może być świetnym zamiennikiem świeżych warzyw i owoców w diecie naszego dziecka – mówi Agata Ziemnicka, psycholog
i dietetyk. Dla dzieci szczególnie polecany jest sok marchwiowy z dużą dawką witaminy A, sok pomarańczowy zawierający witaminę C, będący cennym źródłem likopenu i potasu sok pomidorowy, a także nektary z ciemnych owoców, które zwalczają wolne rodniki. Dzięki sokom warzywno-owocowym mamy szansę przemycić do diety dziecka często te warzywa, za którymi ono nie przepada, a które są dla jego organizmu źródłem cennych minerałów. Warto też pamiętać o roli kolorów i ozdób w życiu małego człowieka. Nic tak nie pobudza apetytu jak zabawne kształty wycięte z warzyw bądź owoców, pociąg z kartoników czy fantazyjna nazwa potrawy. Czerwony, pomarańczowy, żółty i zielony to kolory, które zawsze gwarantują wzmożony apetyt, nie tylko u dziecka.