Jesteś w trakcie rozszerzania diety dziecka? Nie masz pomysłu na danie? Z pomocą dla Świadomych Mam przychodzi dietetyk kliniczny Milena Galuba.
Bukiet szparagów w towarzystwie marchewki
Pęczek białych szparagów obierz, z pęczka zielonych odetnij twarde końce. Pęczek
marchewki umyj, obierz, przekrój korzenie wzdłuż. Ugotuj warzywa na parze. Ułóż
szparagi na ogrzanych talerzach w formie bukietu, przekładając je marchewką. Podaj
ze świeżym masłem.
Rada: Posmarowane masłem, podlane łyżką wywaru lub wody i posypane koperkiem
szparagi można piec w folii aluminiowej w 200°C, ułożone w dwóch warstwach.
Wystarczy 30–40 minut.
Frytki warzywne (buraki, bataty, marchew)
Składniki dla całej rodziny: buraki – 800 g, marchew – 800 g, bataty – 800 g, pieprz –
1 szczypta, oliwa z oliwek – 3 łyżki
Sos: pomidor – 1 szt., awokado – 1 szt., czerwona cebula – 1 szt., czosnek – 1 ząbek,
natka pietruszki lub kolendra – 0,5 pęczka, sól – 1 szczypta, pieprz – 1 szczypta,
limonka – 1 szt.
Przepis: Warzywa myjemy, a następnie kroimy w słupki. Oprószamy solą (opcjonalnie)
i pieprzem, mieszamy z oliwą. Warzywa rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy przez 20 minut,
aż warzywa nabiorą złotego koloru.
Sos do frytek: z pomidora usuwamy skórę i nasiona, kroimy w drobne kawałki.
Awokado obieramy ze skóry i kroimy. Siekamy drobno cebulę i czosnek. Dodajemy 1
łyżkę posiekanej natki pietruszki lub kolendry, sól i pieprz. Wszystkie składniki
blendujemy z sokiem z limonki.
Dorsz z opieczonymi pomidorami w czerwonej salsie
Propozycja posiłku dla mam w ciąży i połogu
Składniki na dwie porcje: oliwa extra vergine, 2 dymki (młode szczypiorki z cebulką), 1/2
puszki pomidorów, 1 łyżeczka brązowego cukru, 1 łyżka sosu sojowego, 3 gałązki
świeżego tymianku, 2 filety z dorsza, po ok. 150 g, 2 gałązki pomidorków koktajlowych
Przepis: Na patelni na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną na plasterki dymkę. Dodać
pokrojone lub zmiksowane obrane pomidory, brązowy cukier, sos sojowy i oberwane
listki tymianku, zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut, następnie
włożyć filety dorsza doprawione solą i pieprzem. Przykryć i gotować przez ok. 8 minut.
W międzyczasie gałązki pomidorków posmarować oliwą, ułożyć na blaszce i piec przez
kilka minut pod średnio rozgrzanym grillem w piekarniku. Podawać z kaszą bulgur,
kaszą jęczmienną, drobnym makaronem.
Smacznego!
Dietetyk kliniczny Milena Galuba