O to, aby nawyki żywieniowe dzieci były najwłaściwsze, trzeba zacząć dbać już na pierwszych etapach rozwoju. Jeżeli od małego przyzwyczaimy dzieci do słodzonych napojów i deserów, trudno będzie później ograniczyć ilość pochłanianego codziennie cukru. Niestety, nie jest to proste – biały cukier jest dosypywany niemal do wszystkiego, od serków i jogurtów po płatki kukurydziane, a nawet gotowe sosy do mięs. Nic dziwnego, gdyż przy okazji poprawiania smaku cukier całkiem skutecznie uzależnia, przywiązując nas do bezwartościowych produktów.
Dlatego też warto przygotowywać takie desery dla dzieci, które cukru nie zawierają wcale, bądź występuje on w minimalnej ilości. Biały i brązowy cukier, a także fruktozę i miód można skutecznie zastąpić zdrowymi, naturalnymi słodzikami – stewią i ksylitolem. Obie substancje słodzące są niskokaloryczne i charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że mogą być stosowane przez diabetyków. Ponadto mają cenne dla organizmu właściwości – stewia redukuje ciśnienie tętnicze, pomaga w zwalczaniu cukrzycy, a także działa przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie. Ksylitol (cukier pozyskiwany z kory brzozy) wspomaga remineralizację zębów, a także reguluje poziom glukozy we krwi, dlatego jego spożycie jest szczególnie zalecane sportowcom. Doskonałym pomysłem będzie zatem wyrabianie nawyku zastępowania cukru stewią lub ksylitolem już od bardzo wczesnego dzieciństwa.
Dietetycy alarmują – polskie dzieci znajdują się w światowej czołówce osób zagrożonych nadwagą. Dlatego zamiast ciężkich i tłustych ciastek z kremem warto spróbować pysznego, a niskokalorycznego i beztłuszczowego ciasta owsianego, a tuczące batoniki zastąpić finezyjną różową pianką malinową. Smak, zapach i kuszący wygląd takich delicji z pewnością sprawią, że nasze dzieci będą zadowolone, a ich rówieśnicy będą im mogli tylko pozazdrościć.
PRZEPIS 1:
Różowa pianka malinowa
Składniki na 1 porcję:
· 150 lekkiego homogenizowanego twarożku naturalnego
· 1/2 szklanki rozmrożonych malin
· 1 łyżeczka żelatyny
· Stewia-2 krople lub 1 tabletka
Sposób przygotowania:
Serek wymieszać ze stewią. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, wymieszać z masą serową i rozdrobnionymi blenderem malinami. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Wartość energetyczna 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 147,3 kcal
Węglowodany: 8,25g
Białko: 17,5
Tłuszcz: 4,5
chce po
PRZEPIS 2:
Pudding jaglany z musem malinowym (przepis na 3 porcje)