Odpowiedź na tak postawione pytanie jest prosta – niemalże każdy z nas cierpi na braki magnezu. Niedobór tego pierwiastka jest szczególnie dotkliwy dla mieszkańców krajów wysoko uprzemysłowionych, w tym także Polski. W związku z tym wszyscy powinniśmy dbać o to, aby w naszej diecie nie zabrakło produktów bogatych w magnez. Jednak dieta to nie wszystko. Czy zastanawiałaś się kiedykolwiek, dlaczego w obecnych czasach występuje niedobór tego jakże istotnego dla naszego zdrowia pierwiastka?
Wchłanianie magnezu zachodzi w jelicie cienkim a jego przyswajanie regulują m.in. witaminy B6 oraz D. Rolę pomocniczą odgrywa kwaśne środowisko. Niestety, wraz z żywnością nasz organizm przyswaja zaledwie od kilkunastu do kilkudziesięciu procent tego pierwiastka. Oprócz niskiego wchłaniania z przewodu pokarmowego do kluczowych czynników wpływających na jego niedobory należy przede wszystkim niewłaściwa dieta. Czego zatem się wystrzegać, aby w przyszłości uniknąć konieczności suplementowania magnezu?
Winowajcami – jednymi z wielu, odpowiedzialnymi za jego niedobór są inne pierwiastki w diecie – nadmiar cennego wapnia oraz sodu, którego generalnie spożywamy za dużo. A zatem dieta bogata w duże ilości nabiału (sery, mleko etc.) oraz sól jest niewskazana, ponieważ zarówno wapń, jak i sód hamują wchłanianie magnezu. Również spożywanie pokarmów bogatych w kwas szczawiowy (obecny w takich produktach, jak np. rabarbar, szczaw czy szpinak), tłuszcze nasycone i kwasy tłuszczowe negatywnie wpływają na przyswajanie magnezu zawartego w produktach bogatych w ten pierwiastek.
Co gorsze, jemy za mało produktów wartościowych, co spowodowane jest nadmiernym stosowaniem w rolnictwie pestycydów oraz nawozów sztucznych. Te nie ekologiczne działania, a także rozwój przemysłu doprowadzają do zubożenia uprawianej ziemi w minerały, których brakuje również w płodach rolnych pochodzących z takiej ziemi.
Niemniej ważne jest nie tylko to, co jemy, ale również w jaki sposób. Spożywamy za mało surowych produktów, zbyt często gotujemy lub sięgamy po wysoko przetworzoną żywność, która również pozbawiona jest cennych składników mineralnych, w tym magnezu. Także długotrwałe odchudzanie, a co za tym idzie dieta bogata w błonnik, który zaburza przyswajanie magnezu z pożywienia, to kolejne czynniki zwiększające ryzyko jego niedoboru.
Osoby dbające o zdrowie i zbilansowaną dietę powinny wystrzegać się napojów gazowanych oraz sztucznie słodzonych, zrezygnować z kawy i alkoholu, a także ograniczyć ilości wypijanej herbaty. Wszystkie wyżej wymienione napoje, po które codziennie chętnie sięgamy, wypłukują magnez z organizmu. Prym wśród nich wiedzie kawa, dlatego warto postawić na wodę, najlepiej mineralną i bogatą w magnez, dzięki której uzupełnisz ten pierwiastek, a dodatkowo nawodnisz organizm.
W celu upewnienia się, które produkty zawierają największą ilość magnezu i w jakich ilościach powinnaś je spożywać, odwiedź naszą tabelę z danymi dietetycznymi
http://www.magnesia.pl/naturalny-magnez/dane-dietetyczne .
Magnez jest wydalany wraz z produktami przemiany materii. Bioretencja magnezu, to zdolność do jego zatrzymania i wykorzystania przez tkanki organizmu – jest tym wyższa, im mniej pobranego z pokarmem lub dostarczonego w inny sposób pierwiastka zostało wydalone wraz z moczem lub z kałem. Utrzymanie stabilnego stężenia magnezu we krwi zależy bezpośrednio od prawidłowej czynności nerek oraz od jakości wchłaniania jelitowego. Jeśli stwierdzono u Ciebie poważne niedobory tego minerału, koniecznie przebadaj się pod kątem chorób nerek, stanów zapalnych jelit, alergii czy schorzeń układu kostno-stawowego.
Również przewlekłe biegunki, wymioty, stosowanie środków przeczyszczających, wejście w okres menopauzy, a także ciąża mogą przyczyniać się do niedoboru Mg. I choć wymienione czynniki zalicza się do niezwiązanych ze stylem życia faktorów wpływających na poziom magnezu w organizmie, to należą one do grupy istotnych przyczyn zaburzających pracę organizmu w związku z niedoborami magnezu, które szczególnie w okresie ciąży mogą być bardzo niekorzystne, a nawet niebezpieczne.
I na koniec dobra rada: zrelaksuj się, stres pożera magnez! Odpoczynek przy pełnowartościowym posiłku i ze szklanką np. Magnesii w ręku to najlepsze, co po dniu pełnym wyzwań możesz zrobić dla siebie i swojego maleństwa.
Nasze produkty są dostępne w sklepach: Tesco, Auchan, Real, Piotr i Paweł, Intermarche, E.Leclerc, Topaz. Dokładny Wykaz znajdziesz tu http://www.magnesia.pl/znajdz-sklep .
(Artykuł został przygotowany na bazie materiałów opracowanych na potrzeby konferencji cyklu Świadoma Mama Warszawa 2015, konsultacja naukowa dr n. med. Urszula Markowska).