Nie masz pomysłu na to, jak przemycić do potrawy dla rodziny owoce? Spróbuj kolorowych naleśników 🙂
Składniki:
Ciasto
250 ml mleka
1 jajo
100 g mąki (możesz użyć pół na pół mąki jasnej i pełnozarnistej np. orkiszowa)
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Nadzienie:
2 łyżeczki serka naturalnego niesłodzonego
1/2 banan
Kolor 🙂
Dodaj do ciasta:
– zielone naleśniki – szpinak
– fioletowe – jagody
– brązowe – kakao/karob
Przepis
Składniki na ciasto miksujemy. Na łagodnym ogniu smażymy cieniutkie naleśniki. Z podanych składników wychodzi ok. 7 naleśników (zależy od rozmiaru patelni). Banana rozgniatamy widelcem i mieszamy z serkiem. Naleśniki smarujemy serkiem bananowym.
Naleśniki w wersji 12mcy +. Naleśniki można zrobić również na mleku modyfikowanym wówczas sprawdzą się również u maluszków poniżej 12 mca życia.
mgr inz. Aleksandra Porębska – dietetyk