Rozwój dziecka przez cały okres ciąży jest uzależniony w dużej mierze od składników odżywczych, dostarczanych z organizmu matki. Z pewnością jednak większość z Was zastanawia się, jak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu – zapewnić dziecku właściwy wzrost, a jednocześnie zachować zadowalającą sylwetkę. Wbrew pozorom, to nie takie trudne!
Przede wszystkim, musicie wiedzieć, że podczas ciąży nie da się uniknąć dodatkowych kilogramów. Jest to jednak całkiem normalne, gdyż nadwyżka jest związana z rozwojem dziecka i zmianą ciała kobiety, dostosowaną do przeobrażeń fizycznych, zachodzących w ciągu tych 9 miesięcy. Przyjmuje się, że dwanaście dodatkowych kg, które przybędą przyszłej matce, nie stanowi powodu do zaniepokojenia.Warto wiedzieć, że norma zmienia się w zależności od tego, jak wyglądało ciało kobiety w momencie rozpoczęcia ciąży.
Sprawdźmy nasze BMI
Najlepszym sposobem na ustalenie naszej własnej granicy jest wskaźnik BMI, przydatny przy obliczeniach dotyczących prawidłowej wagi ciała w stosunku do wzrostu. Dzięki niemu mamy 4 kategorie wskaźników – niedowaga, waga prawidłowa, nadwaga oraz otyłość. BMI obliczamy za pomocą podzielenia masy ciała przez wzrost podniesiony do kwadratu, czyli przykładowo kobieta ważąca 65 kg i mierząca 170 cm stosuje wzór: 65: (1,7 x 1,7) = 22,49. Następnie, należy odszukać wynik w odpowiedniej kategorii:
>19 – niedowaga
19-25 – waga prawidłowa
26-29 – nadwaga
< 30 – otyłość
Gdy już znamy nasz wskaźnik, wiemy również ile powinnyśmy i możemy przybrać kilogramów w trakcie ciąży. Kobiety mające niedowagę, mogą sobie pozwolić w zasadzie na najwięcej – od 12 nawet do 20 kg bez ryzyka przeciążenia organizmu i niekorzystnego wyglądu. Te z Was, które mieszczą się w przedziale normalnej wagi ciała, mogą przytyć od 11 do 15 kg, natomiast kobiety charakteryzujące się pewną nadwagą nie powinny przekraczać więcej niż 11 kg w porównaniu do masy sprzed zajścia w ciążę. Najbardziej muszą się pilnować oczywiście te kobiety, które wpisują się we wskaźnik BMI powyżej 30. W ich przypadku najlepiej, gdy waga ciała nie przekroczy 9 kg w stosunku do stanu sprzed ciąży.
Uważajmy na to, co jemy
Czy w trakcie ciąży jesteśmy zmuszone do zwiększania ilości kcal w spożywanych posiłkach? Niekoniecznie. Inne są wymogi diety w pierwszym trymestrze, inne w kolejnych okresach rozwoju dziecka. W pierwszych trzech miesiącach płód wykształca bowiem podstawowe narządy, takie jak serce, stąd na tym etapie nie jest konieczne zwiększanie kaloryczności jedzenia, ale raczej zwrócenie uwagi na jego jakość. Dopiero w drugim trymestrze ciąży, kiedy obserwuje się intensywny rozwój ciała dziecka, należy zwiększyć nieco dawkę kcal o ok. 200-300 dziennie. Tym sposobem dzienna porcja tychże wzrasta do ok. 2500 – 2800 kcal.
Z jakich produktów należy w ogóle zrezygnować lub spożywać w małych ilościach, jeśli nie tylko nie chcemy przytyć, ale zadbać o zdrowie dziecka? Przede wszystkim ograniczmy do minimum wszelkie produkty typu fast food, produkty o wysokim stopniu przetworzenia i syntetyczne (np. zupki chińskie), sól, coca-colę i inne kolorowe, wysokosłodzone napoje oraz słodycze. Warto przyzwyczaić się również do spożywania posiłków kilka razy, nawet 7-8 dziennie, w celu zachowania regularności. Musimy poza tym pamiętać, żeby skutecznie walczyć z niekonwencjonalnymi dla nas zachciankami żywieniowymi, które nieuchronnie pojawiają się w drugim trymestrze ciąży, a które mogą zostawić nas po porodzie z całkowicie zbędnym balastem kilogramów. Główną zasadą jest wymiana – kiedy nachodzi nas ochota na „amerykańskie” danie, przyrządźmy sobie pieczone ziemniaczki w piekarniku. Gdy nie możemy powstrzymać się przez zjedzeniem czegoś słodkiego, sięgnijmy po owoce typu banany, winogrona, rodzynki, mango i ogólnie zawierające słodki posmak.
Zaufajmy specjalistom
Ważne jest również picie dużej ilości wody mineralnej, najlepiej takiej, która zawiera nie więcej niż 100 mg sodu oraz 300 mg chlorków na litr napoju. Częste popijanie wody, w sumie nawet 2 litrów i więcej dziennie, nie tylko zmniejsza nieco łaknienie, ale również niweluje ryzyko wystąpienia obrzęków ciała, czyli nadmiernego zbierania się wody w organizmie. Tym samym pomaga to nerkom w ich pracy oraz jest w stanie zapobiegać zaparciom. Przesypianie całych nocy podczas ciąży jest niezwykle ważne, gdyż niewypoczęta kobieta ma większe pragnienie jedzenia.
Jeśli swoją dietę chcemy powierzyć profesjonaliście, w Poznaniu mamy do dyspozycji ok. 30 gabinetów dietetyków, którzy najlepiej dobiorą skład żywności. Niektórzy z nich specjalizują się w układaniu diety specjalnie na potrzeby ciąży, jak choćby Poradnia Dietetyczna Kaloria. Cennik usług jest różny, np.:
- Centrum Dietetyki Trzymaj Linię – I konsultacja 70 zł, ułożenie diety tygodniowej 90 zł;
- Dietodajnia – I konsultacja 30 zł, ułożenie diety tygodniowej 70 zł;
- Holistic Line – I wizyta wraz z jadłospisem 110 zł;
- Studio Forma, I wizyta 100 zł, długoterminowy jadłospis 150 zł;
- Poradnia Dietetyczna Kaloria – I wizyta 40 zł, ułożenie diety tygodniowej 70 zł