Jakich produktów żywnościowych unikać w ciąży? Czego nie powinno się jeść w ciąży? Ciąża jest jednym z okresów zwiększonej podatności na zanieczyszczenia środowiskowe. Ekspozycja na substancje toksyczne w czasie ciąży może wpłynąć na rozwój płodu w znacznie większym stopniu niż na osobę dorosłą. Do produktów, których należy unikać w trakcie ciąży, należą sery z niepasteryzowanego mleka: pleśniowe, feta, camembert. Mogą one być źródłem listerii – bakterii powodującej infekcje pokarmowe z ostrym przebiegiem lub uogólnione infekcje grypowe. Kobiety ciężarne są około 20 razy bardziej podatne na listeriozę niż pozostali dorośli. Choroba może być przeniesiona do płodu przez łożysko, nawet jeśli u matki nie ma żadnych objawów i prowadzić do przedwczesnego porodu, poronienia lub powikłań zdrowotnych u dziecka.
Jakich produktów nie wolno jeść w czasie ciąży?
Z jadłospisu kobiety spodziewającej się dziecka należy CAŁKOWICIE WYELIMINOWAĆ:
- niepasteryzowane mleko i przetwory z niego przygotowane, np. oscypki, ze względu na ich niepewną jakość mikrobiologiczną
- surowe i niedopieczone mięso(tatar, krwisty befsztyk), surowe wędliny (szynka parmeńska), które mogą być przyczyną zakażenia np. toksoplazmozą,
- surowe ryby i owoce morza(sushi, ostrygi), które mogą być źródłem groźnych bakterii chorobotwórczych lub pasożytów,
- ryby łowione z zanieczyszczonych wód (łosoś hodowlany),
- ryb szczególnie zanieczyszczonych rtęcią(rtęć przechodzi przez łożysko, barierę krew-mózg, gromadzi się w tkankach i ma działanie neurotoksyczne, jej stężenia we krwi pępowinowej są wyższe o 70% niż we krwi matki), są to: marlin, miecznik, rekin, tuńczyk, ryba maślana, okoń, węgorz, płoć.
- surowe jaja, mogą być źródłem Salmonelli (kogel mogel, kremówki itp.)
- słodziki– najlepiej nie stosować ich w ciąży ( w ich skład wchodzą sztuczne substancje takie jak aspartam, które nie są dokładnie zbadane pod katem szkodliwości dla płodu), lepiej używać niewielkiej ilości cukru trzcinowego, syropu z agawy, syropu klonowego lub ksylitolu,
- alkohol (nie ustalono bezpiecznej granicy, rekomenduję w związku z tym zachowanie całkowitej abstynencji w okresie ciąży oraz przed poczęciem),
- nieświeża żywność (zatrucie pokarmowe w ciąży jest szczególnie niebezpieczne, zarówno dla matki, jak i dla nienarodzonego dziecka, układ odpornościowy kobiety w ciąży jest osłabiony, każda więc bakteria, wirus, grzyb czy pasożyt zagrażają obojgu).
Przeczytaj, także: Jak odróżnić dobre nosidło ergonomiczne od tzw. „wisiadła”?
Jakich produktów nie jeść w ciąży?
W DIECIE KOBIET W CIĄŻY WARTO WYKLUCZYĆ:
- kolorowe napoje gazowane– są sztucznie barwione i aromatyzowane, mają bardzo dużo cukru, niektóre z nich, np. cola zawierają kofeinę, która może zaburzyć prawidłowy przebieg ciąży,
- słodycze, zawierają puste kalorie i bardzo dużo cukru, który może wywołać cukrzycę ciążową,
- żywność wysokoprzetworzona, fast-foodów, słonych przekąsek, zup w proszku, sosów, kostek rosołowych, konserw, gotowych wyrobów garmażeryjnych typu pierogi, naleśniki – zawierają one znaczne ilości soli, konserwantów, sztucznych barwników, aromatów, nasyconych kwasów tłuszczowych.
Gdy jesteś w ciąży te zioła i herbaty spożywaj w umiarze:
Zioła i herbaty, których nie zaleca się w dużych ilościach kobiecie w ciąży:
- rozmaryn,
- cynamon,
- czarnuszka,
- pieprz czarny,
- owoce jałowca,
- tymianek,
- papryka sypana,
- macierzanka,
- arcydzięgiel,
- żeń-szeń,
- herbaty czarne, zielone, czerwone, zawierające hibiskus, liście malin, liście poziomek.
Dużo tego? Wydrukuj sobie powyższy artykuł i powieś na lodówce lub zabierz na zakupy!
To tylko kilka miesięcy, wierzę że dasz radę!
Autor: Dietetyk Ewelina Chudy
Fb: Ewelina Chudy
Literatura:
1. Murkoff H., Mazel S. W oczekiwaniu na dziecko. Dom Wydawniczy REBIS, Poznań, 2016.
2. Świątkowska D. Poradnik żywienia kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.
3. Jean T. Cox, MS, RD, LN, Sharon T. Phelan, MD. Część 2. Co mogę jeść, panie doktorze? Bezpieczne odżywianie w czasie ciąży. Ginekologia Po Dyplomie, 2010.