Położna i eko mama ma dla Was wiosenny przepis na pyszne danie. A jeśli jeszcze nie przeczytałyście artykułu, o tym jak być eko mamą i nie zwariować – zapraszamy tutaj.
Babeczki jajeczne z cebulą i jarmużem
Składniki na 6 sztuk:
4 jaja
2 małe cebule
garść jarmużu
3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
masło klarowane do smażenia
pieprz
sól himalajska/kłodawska
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w gruba kostkę i smażymy na maśle, gdy zmięknie dodajemy jarmuż i jeszcze chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy. Jajka wybijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem. Do foremek na muffinki umieszczonych w specjalnej blaszce do pieczenia muffinów nakładamy podsmażoną cebulę z kaszą i jarmużem (max. do połowy wysokości), a następnie wlewamy jajka. Pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub zimno.
Smacznego!
Anna Szewczak – z wykształcenia położna, specjalistka w dziedzinie pielęgniarstwa neonatologicznego z kilkuletnim doświadczeniem w pracy na oddziale neonatologicznym w Klinice Położniczej przy ulicy Polnej w Poznaniu. Z pasji kucharka i blogerka zakochana w kuchni roślinnej. Prowadzi wegetariański blog kulinarny bukietwarzyw.pl , na którym opowiada także o swoim ekorodzicielstwie.