Życie w dużym mieście ma swoje zalety, ale wiąże się też z dotkliwymi komplikacjami.
Choroby cywilizacyjne – cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa czy otyłość –
to tylko kilka przypadłości, którym sprzyja wielkomiejski tryb życia.
Najczęściej występującym zaburzeniem zdrowia jest alergia – co czwarty dorosły i co trzecie
dziecko w Unii Europejskiej cierpią z powodu schorzeń alergicznych. Także w Polsce coraz
więcej osób jest chorych na którąś z postaci alergii. Wynika to z badania przeprowadzonego
przez TNS OBOP w 2011 roku na grupie 1002 respondentów powyżej 15 roku życia. Według
tego badania w aż 30% gospodarstw domowych występuje problem związany z astmą bądź
innym schorzeniem alergicznym.
Z kolei wg ECAP (Epidemiologia Chorób Alergicznych w Polsce), instytucji która
przeprowadziła swoje badania w 2008 roku na największej jak dotąd próbie, bo liczącej 23
tysiące osób, aż 40% respondentów przyznało, że cierpi w jakieś formie z powodu alergii, a
aż 50% z nich ma pozytywny odczyt na najczęstsze alergeny, takie jak brzoza, roztocza czy
kurz. Wszystkie te dane plasują nas w czołówce krajów, jeśli chodzi o występowanie
alergenów.
Miasta bardziej narażone od wsi
Jak wynika z badań ECAP, mieszkańcy dużych miast dwukrotnie częściej cierpią na choroby
alergiczne. Na przykład we Wrocławiu co czwarte dziecko ma objawy astmy, a w Warszawie
było to co piąte dziecko. Mieszkańcy miast przede wszystkim narażeni są na tak zwane
adiuwanty, czyli czynniki wzmagające uczulenie. Są nimi na przykład cząsteczki spalin
osiadające na trawach. Dostanie się takiej cząsteczki do układu oddechowego powoduje
pobudzenie systemu immunologicznego. Nadmierna praca systemu odpornościowego jest
jednym z symptomów alergii.
Recepta na alergię
Jak uniknąć tego typu zagrożeń? Wiadomo, że istnieją zarazki, które wspierają ludzki
organizm – przede wszystkim zaliczyć do nich trzeba te żyjące na naszej skórze, w drogach
oddechowych czy układzie pokarmowym. Skutecznie wspomagają one układ immunologiczny
w walce z groźnymi wirusami. W miastach żyje najmniej korzystnych dla człowieka
mikrobów, dlatego najlepiej dla osób zmagających się z alergiami, jeśli zbliżą się bardziej do
natury. Podróże po lasach, czy wyjazd na wieś to najbardziej korzystne pomysły dla
alergików. Profesor Ilkka Hanski z uniwersytetu w Helsinkach opublikował pracę, w której po
przeprowadzeniu badań udowodnił, że nastolatkowie mieszkający w pobliżu lasów bądź wsi
posiadają bardziej różnorodne kultury bakterii na skórze. To właśnie wzmagało ich odporność
w walce z alergiami.
Alergie pokarmowe
Alergia pokarmowa to jeden z najczęstszych typów schorzenia – częściej objawia się tylko
alergia na pyłki i kurz. Co więcej, często zdarza się, że u dzieci alergia pokarmowa może
prowadzić, przez tak zwany marsz alergiczny, do astmy oskrzelowej. Najczęściej spotykanymi
alergenami, jeśli chodzi o produkty spożywcze, jest między innymi krowie mleko, jaja kurze,
groszek czy większość cytrusów. Jednak do najmocniejszych alergenów należy zaliczyć
chemię spożywczą używaną w żywności. Najmłodsi są szczególnie na nią wrażliwi. Dbanie o
zdrowie dziecka jest coraz trudniejsze, głównie z powodu ciągle malejącej bazy produktów
nieobciążonych chemią spożywczą wywołującą alergię. Na polskim rynku jest bardzo mało
produktów nie zawierających konserwantów, glutaminianu sodu czy dodatków spod znaku
„E”. Z reguły także są to produkty droższe niż ich odpowiedniki wzbogacone o różne
chemikalia.
„Chemia stosowana w żywności to zabieg mający na celu zmniejszenie kosztów produkcji.
Stosowanie ulepszaczy smaku oraz barwników w zbyt dużej ilości może prowadzić do
pewnych zmian zdrowotnych takich jak alergie. W szczególności narażone na to są dzieci,
które ze względu na jeszcze nie w pełni ukształtowany system immunologiczny nie są w
stanie się skutecznie przed tymi alergenami bronić” – mówi Agnieszka Stachlewska, product
manager pasztetu Smyka, produktu pozbawionego glutenu i dodatków spod znaku „E”.
Problem z glutenem
Dobranie odpowiedniej diety dla dziecka z alergią – tym bardziej, jeśli jest to alergia
pokarmowa – jest wyzwaniem dla każdego rodzica. Najtrudniej jest zastąpić produkty
zawierające gluten – głównie ze względu na jego obecność w żywności znajdującej się na
półkach sklepowych. Występuje w każdym produkcie zawierającym pszenicę, owies,
jęczmień, żyto czy orkisz. W takim przypadku trzeba bezwzględnie wyeliminować produkty
glutenowe z diety i zastosować dietę bezglutenową.
Dbanie o zdrowie to podstawa, tym bardziej jeśli chodzi o zdrowie dziecka. Należy
zagwarantować mu dietę odpowiednio dobraną, która nie odbije się negatywnie na jego
zdrowiu. A przede wszystkim – zamiast spaceru do centrum miasta może warto wyjechać
gdzieś poza miasto na spacer po lesie…