Przepis eko mamy

Położna i eko mama ma dla Was wiosenny przepis na pyszne danie. A jeśli jeszcze nie przeczytałyście artykułu, o tym jak być eko mamą i nie zwariować – zapraszamy tutaj.

Babeczki jajeczne z cebulą i jarmużem

Składniki na 6 sztuk:

4 jaja

2 małe cebule

garść jarmużu

3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

masło klarowane do smażenia

pieprz

sól himalajska/kłodawska

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w gruba kostkę i smażymy na maśle, gdy zmięknie dodajemy jarmuż i jeszcze chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy. Jajka wybijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem. Do foremek na muffinki umieszczonych w specjalnej blaszce do pieczenia muffinów nakładamy podsmażoną cebulę z kaszą i jarmużem (max. do połowy wysokości), a następnie wlewamy jajka. Pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub zimno.

Smacznego!

Anna Szewczak – z wykształcenia położna, specjalistka w dziedzinie pielęgniarstwa neonatologicznego z kilkuletnim doświadczeniem w pracy na oddziale neonatologicznym w Klinice Położniczej przy ulicy Polnej w Poznaniu. Z pasji kucharka i blogerka zakochana w kuchni roślinnej. Prowadzi wegetariański blog kulinarny bukietwarzyw.pl , na którym opowiada także o swoim ekorodzicielstwie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.