Rozszerzanie diety niemowląt – kiedy, ile i co?

Kiedy?

Podstawą diety niemowlaka jest mleko matki lub mleko modyfikowane
i do 6 miesiąca powinniśmy dzieci karmić wyłącznie mlekiem – najlepiej mlekiem matki, a jeśli jest to niemożliwe, to mlekiem krowim/kozim zmodyfikowanym.

Około 6 miesiąca, gdy dziecko z podparciem siedzi, powinno nastąpić rozszerzenie diety o pokarm stały.  Po upływie następnych 6 miesięcy, będzie nam zależało na tym, żeby dziecko po skończeniu roczku, spożywało 5 posiłków dziennie, i z pokarmu stałego zaspokajało 70% swojego dobowego zapotrzebowania.

Ile?

 6- 7 miesiąc
1 posiłek + mleczne;
2-3 posiłki + mleczne;

8,9,10 miesiąc:
3-4 posiłki + mleczne;

Docelowo (12 mż) 5 posiłków dziennie (co około 3 godziny).

Rozszerzamy dietę, zawsze, kierując się zasadą: Rodzic decyduje „co” dziecko je i kiedy. Dziecko decyduje „czy” i ile.

 Co?

 I i II tydzień – gotowane warzywa.
Jednoskładnikowe posiłki, (choć w towarzystwie tłuszczu – oleju rzepakowy nierafinowanego

Wskazane, a w przypadku predyspozycji genetycznych do alergii konieczne: tożsamy posiłek kontynuujemy przez min. 3 dni.

 

III i IV tydzień (jeśli po skończeniu VI miesiąca)
– gotowane warzywa, owoce, produkty zbożowe bezglutenowe (kasza, kleiki, gotowane płatki).

Jednoskładnikowe posiłki, (choć w towarzystwie tłuszczu – oleju rzepakowy nierafinowanego

Wskazane, a w przypadku predyspozycji genetycznych do alergii konieczne: tożsamy posiłek kontynuujemy przez min. 3 dni.

V i VI tydzień (jeśli po skończeniu VII miesiąca)
miękkie cząstki surowych warzyw i owoców, nabiał, mięso, ryby, jaja,


niewielkie ilości produktów zbożowych glutenowych
(kaszki, gotowane płatki),
mielone pestki i orzechy, warzywa strączkowe.

 

Niezalecane produkty do 1. roku:

– mleko krowie tylko jako dodatek,
– mleko modyfikowane typu Junior,
– mleko kozie lub owcze,
– mleko ryżowe,
– sól kuchenna i cukier,
surowe mięso, ryby, jaja, mleko, przetwory z mleka niepasteryzowanego,
– grzyby,
– wędzone na zimno/na gorąco,
– cynamon nieprawdziwy (kumaryna),
– miód -przetrwalniki bakterii Clostridium botulinum (botulizm dziecięcy),
– dieta wegańska (niedobory witaminy B12, Witaminy D3, żelaza i wapnia),
– fluor w ciągu pierwszych 6 miesięcy,
– twarde i okrągłe produkty,
– ocet; alkohol,

– zanieczyszczenia, chemia, pestycydy,
– podroby.

 

Moja złota rada jest taka, żeby nie czekać aż dziecko dostosuje się do naszego jadłospisu, tylko to nasz jadłospis dostosować do dziecięcych możliwości.  Niemowlęta bardzo szybko mogą jeść większość zdrowych rzeczy. Nie jesteśmy skazani ani na słoiczki, ani na instant kaszki, ani na siedzenie w kuchni godzinami.

Bez większych problemów możemy gotować smacznie, zdrowo i za jednym „zamachem” dla całej rodzinyJ

 

BLW to metoda rozszerzania diety, która zakłada żywienie dzieci w prawdziwy sposób… Zobaczcie niżej jakie to proste:

 

  1. Kaszą jaglaną przelałam wrzątkiem, a następnie ugotowałam.
  2. Zblanszowałam brokuły.
  3. Na papierze do pieczenia, w formie „rozbełtałam jaja”, a w nich poukładałam kaszę i brokuły.
  4. Potrawę upiekłam w 150C, termoobieg, około 20 min.

 

AGATA FIEREK-DZIURLA – dietetyk

https://web.facebook.com/gruszkaCZYpietruszka/

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.