Zasady zdrowego odżywiania w ciąży

Jak powinna odżywiać się przyszła Mama? Co jeść, a z czego należy zrezygnować, by zapewnić zdrowy start swojemu dziecku? Warto zapoznać się z radami eksperta!

Problem właściwie zbilansowanej diety jest bardzo ważnym tematem dla kobiet w ciąży.  Ponieważ każda ciąża jest inna, będę różne elementy diety, które będzie trzeba przeanalizować w odniesiesieniu do własnej osoby, pamiętając o tym, że to co jemy dostarcza składników odżywczych nie tylko przyszłej mamie, ale i rozwijającemu się w łonie dziecku.
   
Każda kobieta spodziewająca się dziecka powinna zadbać o siebie i zacząć się zdrowo odżywiać, o ile jeśli nie robiła tego w okresie przed ciążą. Bowiem dużo młodych kobiet w okresie rozrodczym bardzo dobrze planują swoją dietę i uwzględniają w niej zapotrzebowanie na wszystkie składniki pokarmowe oraz witaminy. Prawie wszystkie kobiety w ciąży powinny przyjmować razem z pokarmem większe ilości białka, więcej niektórych witamin i składników mineralnych, takich jak kwas foliowy i żelazo oraz dostawczać organizmowi więcej kalorii (energii). Jeśli kobieta odżywiała się źle przed zajściem w ciążę, musi jak najszybciej zminić swoje nawyki żywieniowe i pomyśleć w szczególności o swoim nienarodzonym dziecku, które czerpie wszystkie składniki odżywcze. Lepiej jeść, to nie znaczy oczywiście jeść więcej – dieta powinna być dopasowana do aktualnych potrzeb matki, do jej stanu zdrowia oraz do tego czy ma nadwagę lub niedowagę. Ważnym elementem opieki nad kobietą ciężarną jest przyrost masy ciała, na podstawie którego możemy wywnioskować właściwe odżywianie zarówno organizmu matki jak i dziecka.

Jeżeli kobieta stara się doprowadzić do poczęcia lub przypuszcza, że może być w ciąży, nie powinna zapominać o przyjmowaniu suplementów diety dla kobiet w ciąży, zawierających kwas foliowy i żelazo. Jest bardzo szeroka gama produktów na rynku. Godny polecenia jest m.in. Femi Feral. FemiFeral został stworzony z myślą o kobietach i dla kobiet. FemiFeral uzupełnia codzienną dietę w witaminy i minerały w stopniu korzystnym dla organizmu, prawidłowo stosowany nie naraża kobiet na ewentualną hiperwitaminozę. Jest również źródłem laktoferyny.

FemiFeral to preparat, który:
•    uzupełnia niedobory żelaza i kwasu foliowego w organizmie,
•    dba o dobre samopoczucie, 1,2,3,5b
•    wzmacnia organizm,

Dieta ciążowa została stworzona po to, by dać dziecku najlepszy start w zdrowe życie. Wymaga ona zaangażowania oraz samodyscypliny  i dla niektórych ciężarnych jest zadaniem bardzo trudnym do wykonania.
     

Zasady zdrowego odżywiania w ciąży:

1.    Należy ograniczyć spożywanie surowych owoców morza (ostrygi, sushi niegotowane), mleka niepasteryzowanego i serów wykonywanych z niepasteryzowanego mleka (brie, camembertm meksykańskie Queso Blanco czy panela), pasztetu oraz surowego i niedogotowanego mięsa i drobiu. Wszystkie bowiem są źródłem bakterii, które mogą zaszkodzić nienarodzonemu dziecku. Należy pamiętać iż listerioza (choroba wywołana przez Gram-dodatnie pałeczki ) jest chorobą na którą narażone są kobiety w ciąży i spowodowana jest przez produkty z surowego mleka oraz nieprzestrzeganie zasad higieny.

2.    Należy spożywać ryby, jako pożywienie o niepowtarzalnej wartości odżywczej. Dostarczają równie wartościowego białka jak mięso czy drób. W jego skład wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne – takie, których organizm ludzki nie potrafi wytworzyć, więc muszą być dostarczone do budowy tkanek. Białko ryb jest doskonale przyswajalne – aż w 97%. Dodatkową zaletą jest to, że mięso ryb jest lekkostrawne, dlatego może być polecane osobom mającym kłopoty z przewodem pokarmowym (co zdarza się często w czasie ciąży).

3.    Należy zwiększyć ilość spożywanego białka. Najlepiej przygotowywać chude mięsa,np. drób a także ryby, o których dokładnie była mowa wcześniej. Cenne źródło białka znajdziemy w nasionach roślin strączkowych, jajach oraz przetworach mlecznych (rosnące zapotrzebowanie na wapń).
Białka zbudowane są bowiem z substancji zwanych aminokwasami, które są kompleksami budującymi ludzkie komórki i są bardzo ważne również dlatego, że tworzą nową istotę w której komórki powielają się w bardzo szybkim tempie.

4.    Zrezygnowanie ze spożywania alkoholu, palenia papierosów i innych używek, w tym kofeiny. Może to spowodować wady fizyczne, trudności w uczeniu się i problemy emocjonalnych u dzieci. Jeżeli kobiety przed zajściem w ciążę piła duże ilości kawy, musi wycofywać się z tego nałogu powoli, aby uniknąć skutków ubocznych takich jak np. bóle głowy. Niektóre badania sugerują, że kobiety spożywające dużo kofeiny dziennie są dwukrotnie bardziej narażone na poronienia niż kobiety, które funkcjonują bez kofeiny. Duże ilości kofeiny mogą być również związane z nieco niższą wagą urodzeniową, a nawet porodu martwego płodu. Oprócz kawy, kofeina znajduje się w herbacie, coli i innych napojach bezalkoholowych, w kakale i czekoladzie. Lepiej więc zastąpić np. poranną kawę chudym mlekiem, 100% sokiem owocowym lub wodą z sokiem z cytryny.

5.    Spożywanie dużej ilości pokarmów zawierających witaminę C , warzyw, owoców, pokarmów zawierających żelazo oraz tłuszcz (o tym będzie mowa w kolejnej odsłonie artykułu).

Składniki 

1 kapsułka 

Dawka dzienna 

Oświadczenie zdrowotne 

ID Oświadczenia 

Ilość 

% RDA 

Ilość 

% RDA 

Żelazo (Fe2+)

14 mg

100 %

14 mg

100 %

Żelazo pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie1

250, 254, 256, 255

Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny1a)

249, 374, 2889

Witamina B6

2 mg

143 %

2 mg

143 %

Witamina B6 pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek2

67,72, 168

Witamina B12

1 mcg

40 %

1 mcg

40 %

Witamina B12 pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek3

92,101

Kwas foliowy

200 mcg

100 %

200 mcg

100 %

Foliany pomagają w prawidłowej produkcji krwi4

79

Witamina C

60 mg

75 %

60 mg

75 %

Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza5

132,147

Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych5a)

130

Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia5b)

139

 

mgr Sylwia Rodak

pielęgniarka oddziałowa

NZOZ Centrum Dializa Sopot

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.